Сподіваючись що незабаром обсяги експорту української лохини до ЄС суттєво зростуть і в європейській статистиці експорт лохини з України суттєво підвищиться, ми продовжуємо вивчати ринок лохини ЄС. Які можливості з експорту лохини пропонує ринок ЄС? За останні 5 років (2013 – 2017 рр.) імпорт лохини ЄС з країн що розвиваються подвоївся; Попит на ягоду лохини […]
Як і в Європі, лохина чимдалі набирає все більшої популярності серед українських споживачів. Посадкова площа в Україні під цією культурою стрімко наближується до позначки 2 тис. га. Отже, поряд із експортом, її пропозиція на ринках та поличках супермаркетів України щороку зростатиме. Водночас, нам поки не пощастило ознайомитись із маркетинговими дослідженнями з цієї тематики. Тому, ми […]
За даними статистичної агенції Нідерландів (або CBS), починаючи з 2013 року, обсяги продажу лохини у супермаркетах Європи зросли більше ніж на 250%. Поряд з цим в ЄС зростає й загальна посадкова площа під лохиною та показники її імпорту з інших країн світу. Так, у 2018 р. в супермаркетах ЄС було продано на 8% лохини більше порівняно з 2017 р. Найбільші продажі лохини зафіксовані у травні місяці.
Як правило, обрізку кущів лохини проводять наприкінці зими. В цьому відео ми хочемо нагадати вам про загальні принципи обрізки ягідника лохини
Як стверджує експерт з цього відео, найбільш поширеною помилкою ягидникарів є проведення недостатньої обрізки кущів лохини. Дуже важко підняти руку на великий потужний пятирічний пагін, на якому ми бачемо закладку ягідних бруньок.
Як відомо роботи в ягіднику ніколи не зупиняються й мають свій циклічний характер. Ми вирішили нагади собі і вам цю послідовність, розбивши її на 6 блоків.
Отже, після висадки саджанців голубики в ягідник, головними питаннями його утримання є: підживлення добривами рослин, організація своєчасного зрошення кущів, зимова обрізка, організація запилення ягідника бджолами, збір врожаю, контроль за шкідниками та бур’янами.
За даними Міжнародної Організації Виробників Лохини (International Blueberry Organization), вже більше десяти років поспіль світовий ринок лохини зростає щороку на 7 – 10%. Так, у 2018 р. обсяги виробництва лохини зросли до 780 тис. т, прогноз світового виробництва лохини на 2019 р. – 900 тис. тон. Безперечним лідером з виробництва лохини у світі із показником у 260 тис. т. ягоди на рік залишаються США, за ними слідують країни Південної Америки – Чилі, Аргентина та Перу. Цікаво, що в Китаї за останні два роки виробництво лохини зросло з 10 до 30 тис. т. на рік.
В цьому матеріалі немає всіх відповідей на питання, які слід вивчити, якщо ви всерйоз вирішили зайнятись вирощуванням лохини. Але, я хочу зупинитись на базових речах які слід оцінити перш ніж приймати остаточне рішення щодо вирощування цієї культури. І перше що приходить на думку, це популярність, якої набула ягода лохини в Україні та світі в останні роки. Завдяки високій ринковій ціні ягоди (близько 170 грн. за кг), кількість бажаючих зайнятись цією справою стрімко зростає. За статистикою, на кінець 2018 р. загальна площа закладених ягідників лохини в Україні досягне показника у 1000 гектарів насаджень (для порівняння, в Польщі нині закладено близько 6 000 га лохини).
Усі сорти представлені на нашому сайті відносяться до північних культур лохини високорослої (або Northern cultivars of American Highbush Blueberry). Усі вони придатні для вирощування в кліматичних умовах України (див. Карту зон морозостійкості в Україні). Для визначення морозостійкості рослин ми користувались даними міністерства сільського господарства США (United States Department of Agriculture – USDA), які склали кліматичні карти усіх регіонів світу. Отже, аналіз середніх показників мінімальної температури, дозволив виділити на території України три кліматичні зони (5, 6, 7). Для більш точного відображення особливостей мікроклімату, кожна зона додатково поділена на дві підгрупи (а) та (b). Ми радимо використовувати ці довідкові дані під час вибору посадкового матеріалу.
В цьому тексті ми хочемо звернути вашу увагу на деякі особливості сортів з якими ми працюємо, зупинитись на їх сильних та слабких сторонах. Загальну характеристику сортів можна побачити на сайті в розділі «СОРТИ».
Отже, почнемо.
Ранній сорт «Дюк» (Duke)
«Дюк» є вже доволі відомим в Україні раннім сортом лохини. Він є лідером за популярністю серед ранніх сортів лохини. Завдяки пізньому періоду квітнення – у травні, він доволі легко долає ранні весняні приморозки, ягоди дозрівають переважно у першій – другій декаді липня. Збір ягоди здійснюється за 2 -3 прийоми в продовж 7 – 10 днів. Ягоди формуються у грони переважно у верхній частині пагону. Смак ягоди солодко – кислий, трохи терпкий. Цікаво, що смак ягоди підсилюється після нетривалого зберігання. Якщо гілки перевантажені ягодою, то вони мають схильність лягати на грунт. Для уникнення таких випадків, слід облаштовувати шпалерну систему або видаляти слабкі гілки під час обрізки.