Після кожної ягідної конференції завжди повертаєшся на піднесенні. Нова інформація, нові ідеї збурюють бажання поглиблювати, покращувати й розширювати, народжуються нові плани, проекти. Не виключенням стала й міжнародна конференція «Ягідництво і переробка:технології та інновації», організована редакцією журналу «Ягідництво» 12-13 грудня у Рівному.
Я завжди намагаюсь робити нотатки. Нині вирішив поділитись своїми спостереженнями з однодумцями, які поливають потом ягідну ниву. Так, в розрізі реалізації продукції сподобався виступ керівника департаменту «Маркетинг-Аналітика» гуртового ринку «Шувар» Тетяни Гетьман, яка зазначила, що на Шуварі за сезон продається близько 7 тис. тон ягід. Лохина продається в період з червня по жовтень. Ціна лохини на ринку від року до року знижується. Так, у 2019 р. вона становила близько 130 грн.\кг (у 2018 р. – 150 грн.\кг, у 2017 р. – 185 грн.\кг;). Водночас, експерт звернула увагу на те, що в будь який час, навіть на піку ягідного сезону, завжди є попит на високоякісну ягоду і ціна такої ягоди вища на 25-30%. Експорт лохини із України в 2019 р. становив близько 2 тис. тон. 44% експортованої лохини надійшло до країн ЄС. Цікаво, що ціна лохини на експорті становила 4 євро, а на внутрішньому ринку України середньозважена ціна лохини за сезон була вищою і становила 5 євро.
Запам’ятався виступ Віктора Фарафонова директора компанії «Бетек» – флагмана українських виробників лохини. В компанії обслуговують 325 га ягідної плантації, мають значний досвід експлуатації таких об’єктів, спеціалізуються на експорті ягоди, роблять акцент на вирощуванні пізніх сортів лохини. За словами Віктора Анатолійовича, експорт ягоди є доволі складним бізнесом, якість ягоди має бути на найвищому рівні. Не зважаючи на поточне перевищення попиту на ягоду над пропозицією, європейські партнери зацікавлені не у купівлі будь якої ягоди у будь кого, а розвитку довготривалих відносин з виробниками, які спроможні забезпечити їх потреби в продовж всього сезону. При цьому поставка ягід на європейського партнера має здійснюватись не рідше 1 раза на тиждень в обсязі 1-2 фур (25-50 тон ягоди). При такому режимі, ягідний сезон в «Бетек» розтягується на 15 тижнів. Було зазначено, що 3-й та 4-й збори ягоди за якістю суттєво відрізняються від перших двох і це теж треба враховувати при плануванні реалізації продукції.
Директор розсадника «Долина Агро» Олег Базюк поділився досвідом селекційної роботи у вирощуванні ягід. Так, він зазначив, що при підборі сортів лохини для вирощування в Україні, слід враховувати особливості клімату в різних регіонах України. За американської класифікацією, Україна знаходиться між 5-ю та 6-ю кліматичними зонами, де температура періодично може знижуватись до мінус 23,3 – 28,9 градусів Цельсію. Для порівняння, Польща повністю знаходиться у 6-й зоні, де взимку є тепліше. Було цікаво дізнатись, що кліматичні умови України співпадають з американським регіоном Нью Хемпшир. Отже, їх досвід селекції та культивування різних сортів лохини може бути корисним для нас.
Отже, сорти лохини мають бути стійкими як до низьких температур взимку, так і до частих приморозків навесні. Так, наприклад, Олег Федорович зазначив, що сорти лохини «Легасі» та «Сієра» повільно акліматизуються до зимових умов, сорт «Драпер» в умовах України, має погану зимостійкість. «Сієра» у свою чергу, стійка до ранніх весняних приморозків. В період весняних приморозків фермера, який не застосовує прийомів захисту, виручають фізіологічні особливості лохини, яка має декілька хвиль квітнення. Отже, навіть якщо квіти першої хвилі будуть пошкоджені приморозками, друга хвиля квіту дозволить нам зібрати певний врожай ягід.
Багато говорилось про технології охолодження та зберігання ягід. Дещо запам’яталося, а саме: не варто охолоджувати ягоду до +40С, а потім перевозити при +10-150С, ягода буде псуватись. Холод має бути забезпечений на всьому ланцюжку: від поля – до столу. Технологія «Palliflex» дозволяє створювати регульоване газове середовище для окремо взятою палети й значно подовжити термі зберігання ягоди ( – до 2 місяців). Ця система вигідна для продажу ягоди малими партіями та в разі зберігання на складі різної ягоди з різними вимогами по газовому середовищу. Для лохини ідеально підходить РГС – 95% вологості, кисень -3-5%, вуглецевий газ – 10-15%. При цьому, на довготривале зберігання варто закладати лише пізні сорти лохини, ранні сорти не закладають.
Отже, ягідництво в Україні поступово розвивається. Ми вчимося бути якісними, інноваційними, професійними. Доречи, вже 10 українських компаній отримали сертифікат «Global G.A.P.» ми їх вітаємо та беремо з них приклад. Бажаємо всім гарних врожаїв та надійних партнерів (один в полі не воїн).