Що ж друзі, довгоочікувана весна до нас завітала, і ягідникарі починають боротьбу за гарні врожаї. Сьогодні ми поговоримо про весняні приморозки і як вони впливають на розвиток нашої улюбленої ягоди лохини.
Отже, показник температури при якій приморозки пошкоджують квіт та плоди лохини, залежить від стадії розвитку бруньок. На етапі інтенсивного розвитку квіту, витривалість бруньок до приморозків суттєво скорочується. На початковому етапі, коли із бруньки лохини починають формуватись завязі квітів, пониження температури до – 70С і нижче призводить до загибелі більшої частини квіту. Після досягнення «колокольчиком» квітки лохини половини свого повного розміру, температура у – 50С повністю її вбиває. Квітка в’яне, темніє в кольорі але лишається на гілці. Коли «колокольчик» досягає свого повного розміру, пониження температури до – 1,50С лише на декілька хвили, призводить до втрати більшості квіту. Набуття пестіком коричневого кольору є ознакою травмування квітки, така квітка вже не буде запилена. Якщо пестік не змінив кольору а почорніли декілька тичинок, квітка ще може запилитись та сформувати ягоду. Але, розвиток ягід значно уповільниться, а плоди будуть дрібними, насіння в них буде менше.
Після запилення, квітка лохини скидає «колокольчик», починається процес зав’язі та формування ягід і цей етап є найчутливішим для майбутніх врожаїв. Пониження температури до – 20С лише на декілька хвилини призводить до руйнування плоду. На етапі інтенсивного розвитку (збільшення розміру) ягоди, пониження температури до – 30С призводить до зміни зовнішнього кольору ягоди та почорніння ягоди в середині.
Ознаки пошкодження квіту або зав’язей ягід приморозком, можуть проявитися на третій чи навіть на п’ятий день. Буває так, що, під час запилення рослин, пониження температури було несуттєвим та короткочасним, а наслідки залишились непомітними для ока фермера. травмування квіту може проявитися й через два тижні. З’являються ознаки порушення цілісності квітки – «колокольчик розколюється», а на етапі формування ягоди, в середині «корони» можна побачити зміну пегментації, одеревеніння шкірки ягоди, розтріскування, тощо.
Вигляд пошкодженої приморозком ягоди лохини
Фенологічні етапи розвитку фруктових бруньок лохини та їх стійкість до приморозків
Американські вчені стверджують, що наукових підходів до захисту лохини не існує. Все дуже варіативно і залежить від багатьох локальних факторів. Розробка рекомендацій або методик по захисту лохини від приморозків є дуже складною, адже кожен випадок обмороження квіту\ягід є дуже індивідуальним. Серед факторів, що впливають на ефективність захисту лохини від приморозків слід назвати:
У більшості випадків радіантний приморозок , який випромінює грунт є найбільш шкідливим для лохини. Він формується в умовах низьких температур, високого атмосферного тиску та за відсутності вітру.
Для ягідникарів, яки мають невелику плантацію, можна порадити захист рослин плівкою, коли ряди лохини, у загрозливий період, повністю накриваються плівкою щільністю 40 мкн і вище. Такий захист дозволяє короткочасно підвищити температуру на 2-3 градуси. Тунелі з подвійною плівкою та наддувом дозволяють компенсувати пониження температури на 10 градусів.
Погодні умови, що сформувались в районі плантації до настання приморозків можуть впливати на ефективність застосування плівки для захисту рослин. Так, у прохолодні вітряні дні з великою хмарністю, під плівкою може не сформуватись достатня кількість тепла і такий захист виявиться не ефективним. Як правило, якщо прогнозуються приморозки ввечері, плівку над кущами натягають у полудень. Це дозволяє накопичити певну кількість тепла під плівкою до початку приморозку.
Високу ефективність у захисті рослин від помірних приморозків показали вітрогенеруючі машини, які встановлюються в районі плантації та перемішують верхні (більш теплі) й нижні (холодні) шари повітря. Адже, найбільшу шкоду для врожаю під час весняних приморозків наносить радіантний холод, який, за відсутності вітру, випромінює охолоджена поверхня землі. Машина дозволяє притягнути до низу більш тепле повітря з висоти 15 – 60 метрів та підвищити температуру на 2-3 градуси. В США, на великих плантаціях лохини, виробники іноді замовляють прольоти вертольотів в районі плантації для отримання ефекту змішування повітря.
Іншим ефективним методом захисту майбутніх врожаїв є використання спринклерного зрошення. При замерзанні, один грам води виділяє близько 80 калорій тепла, при таненні льоду – близько 600 калорій тепла. У більшості випадків цього виявляється достатньо для надійного захисту майбутнього врожаю.
Недоліком спрінклерного захисту є висока ціна встановлення систем поверхневого зрошення на великих плантаціях та потреба значних обсягів води для її експлуатації.
Для ефективного захисту рослин, спринклерна система має забезпечити водовилив у 200 – 250 літрів на годину на га та не менше одного оберту спринклера на хвилину. Спрінклери, як правило, розташовують над поверхнею кущів. Приблизна схема розташування спринклерів -18Х19м, більш точна схема визначається згідно з характеристиками встановлених спринклерів. Вода у спринклери має подаватись безперервно, поки температура повітря не підніметься до 00С. Завчасне припинення зрошення призведе до вимерзання квіту. Запас води має забезпечувати безперервну роботу спринклерної системи протягом одного дня – в продовж вечірнього часу та ночі (близько12 годин). Краще мати запас води на три дні (36 годин роботи спрінклерів).
Захист плантації димом, розпалювання вогнищ є найменш ефективним і не рекомендується для лохини. Застій диму в рядах у ранкові часи має зворотній ефект – розсіює сонячне випромінювання та уповільнює прогрівання грунту та повітря в районі плантації.